top of page

Kā es kādreiz aušojos par tālmācību.

Tēma, kura daudziem ir uz mēles pēdējā laikā, ir Tālmācība.

Kas tad ir tālmācība? Tas ir mācību process, kurš notiek attālināti, pieslēdzoties kādai konkrētai sistēmai. Tālmācības sistēmā ir ievietoti mācību materiāli, kurus kursants/students/skolnieks apgūst patstāvīgi. Kad ir apgūta kāda tēma, ir jāatbild uz pašpārbaudes jautājumiem vai ir pārbaudes darbi, lai pasniedzējs var novērtēt, kā apmācāmais ir apguvis konkrēto tēmu.

Ja tā pavisam godīgi, es biju no tiem cilvēkiem, kas saka, ka grāmatvedību tālmācībā NEVAR iemācīties! Var iegūt priekšstatu, nevis pilnu ainu par visu… Tālmācība grāmatvedībā var būt tiem grāmatvežiem, kuri jau reāli darbojas šajā lauciņā, bet nav līdz šim ieguvuši izglītības vai kompetences dokumentu. Tad tālmācība ir tieši laikā. Tās bija/ir manas domas!

Nu ko, vairs es tik kategoriski nesaku! 😊 Kas mainīja manas domas? Protams, šī situācija, kura mūs ir iedzinusi stūrī jau krietnu laika brīdi.. Kad tas viss mums noslaucīja mūsu lielos plānus, nācās atkal domāt, pārdomāt un izdomāt – kā turpināt darbu, kā turpināt apmācības, saglabājot kvalitāti! Nekas nenāk viegli, jo viss jaunais, nezināmais vēl ir jāapgūst, jāpielāgo, jāsagatavo. Arī tālmācība mums bija kas jauns!


Man palīdzēja mana pieredze, strādājot kā pasniedzējam tālmācībā – bija nojausma, kā tas notiek, bija zināšanas, kādas tālmācības sistēmas tiek izmantotas, bija pamatiemaņas darbā ar šīm tālmācības sistēmām. Ķērāmies pie darba, domājot par to, kā pašiem gribētos, lai ir, ja esam kursanta pusē. Pirmais gads bija diezgan sarežģīts posms – kamēr saproti, vai un kā tas viss strādās, kamēr nolīdzini visas kļūdas, kamēr atrodi optimālāko tālmācības sadarbības veidu. Liels paldies par pacietību un līdzdalību mūsu tālmācības kursantiem. Arī mūsu kolektīvu skāra pirmais slimības vilnis, līdz ar to, tālmācībā bija aizkavēšanās, bija neskaidrības par “KAD”? Bet viss ir atrisinājies, un vēlreiz saku paldies mūsu tālmācības kursantiem! 😊


Katram ir savas metodes, sava tālmācības sistēma, savs skatījums uz to, kā mācību procesam būtu jānotiek. Mēs izstrādājām savu modeli. Biznesa kompleksa Tālmācība ir ievietota Moodle sistēmā. Šo tālmācības sistēmu izmanto ļoti daudzas izglītības iestādes visā pasaulē, un tā ir arī ļoti ērta.

Mēs tālmācības materiālus izstrādājam tā, lai ir pēc iespējas ērtāk tos tālmācības sistēmā apskatīt, lejupielādēt un pēc tam izpildīt pārbaudes darbus. Lai teoriju varētu efektīvāk apgūt, mūsu pasniedzēji ir safilmējuši nelielus video, kuros ir gan ieskats tēmā, gan svarīgākie jautājumi izrunāti, gan arī piņķerīgākie uzdevumi atrisināti. Plus, mēs tālmācības kursantiem nodrošinām arī tiešsaistes (online) konsultācijas. Tās nepieciešamas, lai kursants var ne tikai pajautāt un saņemt atbildes(to var darīt arī rakstiski jebkurā laikā), bet arī padiskutēt, kā arī tuvāk iepazīties.

Pirms pandēmijas mūsu plānos bija rīkot tikšanās tālmācības kursantiem uz vietas mūsu izglītības iestādes telpās, lai viņi arī savā starpā var iepazīties, dalīties ar pieredzi, pārrunāt dažādas tēmas, iegūt konsultācijas un “pataustīt pasniedzēju dzīvajā”. 😊 Šī mūsu ideja pagaidām stāv plauktiņā apputējusi, bet noteikti to celsim gaismā, kad beigsies visi ierobežojumi.


Kāda katram no jums ir pieredze ar tālmācību? Droši padalieties tepat zem šī raksta!

Manuprāt, tagad attālināti mācās lielākā daļa sabiedrības – bērni, bez šaubām, studenti visās augstskolās, koledžās, un visi kursanti, kuri pieteikušies uz tālmācības kursiem. Tagad ļoti populāri tālmācībā/tiešsaistē ir mūžizglītības kursi, arī es pati esmu pieteikusies uz vieniem no tiem. Ko tad man vēl vajag? Šobrīd apgūstu pilnīgi ar manu profesiju(profesijām) nesaistītu lauciņu – digitālo mēdiju efektīvu pielietošanu mūsu ikdienā. Ir daudz jaunas informācijas, daudz interesantu jaunumu un atklājumu. Man diezgan daudz sanāk mācīties nevis tiešsaistē, bet tieši tālmācības variantā – skatos video, lasu materiālu un papildus daru praktiskās lietas uz otra datora. Moderni runājot, man tāds “multitāskings” sanāk. Es patiešām esmu priecīga, ka šis drūmais laiks ir devis ne tikai negācijas, bet arī daudz iespējas, kuras tik jāķer ciet un jāizmanto! Šobrīd manā tālmācības apmācību kontā jau ir vairāki pabeigti kursi un šobrīd paralēli apgūstu 3 kursus. Esmu sajūsmā par mācīšanos, bet neesmu sajūsmā par ilgajām stundām pie datora… ☹


Padalieties ar interesantākajām, atraktīvākajām iespējām, kā aktivizēt tālmācības mācīšanos. Mani aktīvās tālmācības varianti:

· Es varētu iedomāties, ka tad, ja tas vairāk ir klausīšanās process, varētu iet pastaigāties un klausīties austiņās;

· Var sēdēt pie jūras ar datoru, un tad, kad nav nekas jādara praktisks, pastaigāties. Tad vajag vieglu un pēc formas ērtu datoru…

· Var stāvēt kājās, nevis sēdēt - tad vajag stāvgaldu, pie kura būtu ērti;

· Ja tas ir ērti, var gulēt gultā, bet uz vēdera un tad skatīties lekciju – tā tak mēs darījām bērnībā, tik mūsu priekšā bija nevis datori, bet grāmatas 😊

Kādi varianti nāk prātā Tev?

bottom of page